image

JANUS BYGNINGEN - tidligere udstillinger og arrangementer

2015 afsluttede udstillinger og arrangementer

10. januar – 22. marts
NIELS REUMERT
Niels Reumert (født 1949) er en af vore mest markante abstrakte kunstnere. Som hovedkraft i gruppen Violet Sol, der eksisterede fra 1971-88, var han med til at fremme en ny ekspressionisme i dansk kunst. På udstillingen vil der blive vist både maleri og keramik. Vedr. keramikken siger kunstneren: ”Når jeg maler på skåle og fade, speeder jeg tempoet voldsomt op, så penslerne flyver af sted i rasende fart. Som billedmenneske er jeg altid på jagt efter nye indtryk”.

12. februar kl.19.
Vestjysk Kunstforening ekstraordinær generalforsamling.

14. februar - 22. marts
CARSTEN VON WÜRDEN OG IAN SCJHALS
Carsten von Würden (født 1961) og Ian Schjals er begge interesserede i det stille og kontemplative værk men også i det maleriske stof og materiale. Carsten og Ian har kendt hinanden og hinandens værker gennem mange år. Det er en drøm, der nu går i opfyldelse for dem om at udstille sammen. Med dette møde mellem deres værker vil de skabe en malerisk dialog i Janus Bygningens lokaler.

"ONE STEP CLOSER" - LISBETH PARISIUS
Lisbeth Parisius er født (1965) og opvokset I Haderslev. Siden 1986 har hun boet I Amsterdam kombineret med videreuddannelse. Hun startede i et ekspressionistisk billedsprog, men som hun selv formulerer det, er “det blevet enklere og mange af mine billeder kan næsten ikke kaldes malerier længere. Det drejer sig om at kende essensen, før jeg udtrykker den: Dette også gennem eksperimenter med film og installation.”

14. februar – 19. april
MOGENS EGIL
Værker fra Vestjyllands Kunstmuseums samling

26. februar kl. 19
Foredrag med Hans Tyrrestrup
”Biografi og billedstof – den komparative analyse” - Hvorledes liv og kunst kan forholde sig til hinanden. Pris: 75 kr. – 60 kr. for medlemmer af Vestjysk Kunstforening. Tilmelding senest 24. februar.
Vestjysk Kunstforening i samarbejde med Folkeuniversitetet.

17. marts kl. 19
Janusforeningen generalforsamling

10. januar – 8. februar
SØREN ANKARFELDT, JENS-PETER KELLERMANN, PONTUS KJERRMAN OG LISE MALINOVSKY
Et samspil mellem 4 stærke kunstnere, som alle spiller en væsentlig rolle i det danske kunstliv. Søren Ankarfeldt (født 1952) bygger i sit maleri på en stram komposition, hvor de enkelte figurer antydes via et mylder af tegn, former og farver. Jens Peter Kellermanns (født 1952) bronzeskulpturer har udgangspunkt i det sete, men udtrykket er samtidig både ekspressivt og abstrakt med inddragelse af en række andre materialer. Pontus Kjerrmans (født 1954) motivkreds er rammende blevet karakteriseret som ”gudelignende mennesker og menneskelignende dyr”. I både skulpturer og billeder inddrages vi i et helt særligt univers. Lise Malinovsky (født 1957) har under indtryk af store gamle mestre som Rembrandt og Goya udviklet sin helt personlige form for ekspressionistisk, stofligt maleri.

TALENTUDSTILLING
HENRIK BO JENSEN

Serien af Talentudstillinger i Gallerigangen fortsætter med Henrik Bo Jensen fra Esbjerg, som bl.a. har deltaget på Kunstnernes Sommerudstilling i 2012 og 13.

22. januar kl.19.
Vestjysk Kunstforening generalforsamling.

25. januar kl. 14.
Søndagsrundvisning
ved kunstnerisk leder Bjarke Regn Svendsen

29. januar kl. 18.
Vækstaften Varde Erhvers og Turistforening
Tilmelding ved Varde Erhvervs og Turistforening

28. marts - 3. maj
PT 15 – PÅSKEUDSTILLINGEN I TISTRUP
AKTUEL SAMTIDSKUNST

Lise Blomberg, Nils Viga Hausken, Louise Hindsgavl, Birgit Johnsen og Hanne Nielsen, Cai Ulrich von Platen, Lisa Rosenmeier, Mette Vangsgaard “PT – Påskeudstillingen I Tistrup” har eksisteret siden 1984. Gennem årene har en lang række kunstnere fra Danmark og det øvrige Norden repræsenteret den aktuelle samtidskunst. Det har budt på mange store og ofte grænseoverskridende oplevelser. Årets udstilling bliver den sidste PT, og det bliver samtidig et inspirerende gensyn med nogle af de tidligere udstillere. Lise Blomberg viser en række nye og lidt ældre malerier. Nils Viga Hausken har gennem de sidste 14 år valgt korsstingsbroderiet som sit kunstneriske medie, og her viser han værket ”No Time”. Louise Hindsgavl udstiller en keramisk installation. Et kar monteret på et stort bord, hvorpå der er placeret værker og hvorover der er ophængt dropposer. Birgit Johnsen og Hanne Nielsen viser bl.a. fotoserien ”Facing the Dark”. Cai Ulrich von Platen viser et enkelt stort maleri. Lisa Rosenmeier deltager med en komponeret gruppe af digitale fotos i varierende størrelser. Mette Vangsgaard udstiller collager og muligvis keramiske figurer.

SOLVEIG LOHNE
Ophængning i anledning af bogudgivelse.

28. marts kl. 15
Bogudgivelse
I forbindelse med ferniseringen på PT 15 markeres udgivelsen af en bog om den norske kunstner Solveig Lohne, som også har mange rødder til Tistrup og Danmark. Det sker i anledning af kunstneren 70 års fødselsdag og indgår i serien ”De små Kunstbøger”.

14. april kl. 19
Foredrag ved Bjarke Regn Svendsen
”Billedkunst som øjenåbner”. Hvad er virkelighed? Hvad er gengivelse? Hvordan påvirker gengivelsen vort forhold til virkeligheden? Lysbilledforedrag om billedkunstens virkelighedsgengivelse gennem de seneste 200 år.
Glimtvise tilbageblik på kunsten i 1800-tallet fra Guldalderens maleri frem til Skagensmalerne, Fynboerne og videre ind i det 20. århundredes utallige eksperimenter. I forlængelse af foredraget vil der være jagt efter øjenåbnende oplevelser i de aktuelle udstillinger i Janus Bygningen. Pris: 75 kr. – 60 kr. for medlemmer af Vestjysk Kunstforening. Tilmelding senest 9. april.
Vestjysk Kunstforening i samarbejde med Folkeuniversitetet.

22. april – 3. maj
LYSET
Elevudstilling med fotoarbejder fra BGK, Esbjerg.

9. – 31. maj
OLE HALSKOV - SINDETS EKKO
Ole Halskov er født i 1934, er medlem af Kunstnersamfundet og har i mange år boet i Henne. Hans billedsprog er ekspressivt med stor vægt på et menneskeligt indhold. Udstillingen vil indeholde malerier, glaskunst og video.

KIRSTEN HOLM - FORGÆNGELIGHEDENS SKØNHED
For keramikeren Kirsten Holm (født 1946) kommer inspirationen fra naturen, og som hun selv udtrykker det: ”Skønhed – absolut ikke at forveksle med PÆNHED – findes overalt, også i naturens forgængelige spor”. Udstillingen rummer også tegning og foto på canvas.

HANNE OG HENDES FAR
En udstilling om et kreativt, skabende og arbejdsomt menneskes efterladte arv fra en svunden tid i Vestjylland. Hanne Louise Knudsen: Hundefrisør og fotograf, født i Bjerremose 1947. Har bl.a. deltaget på Kunstnernes Sommerudstilling 2005-07. Hendes far: Husmandssøn, arbejdsmand Andreas Marinus Knudsen, født 1911 på Biltoft Hede ved Næsbjerg. Død i Esbjerg 1995. Udstillingen byder på værker af både Hanne og hendes far.

21. maj kl. 19
Aftenarrangement
I forbindelse med udstillingen ”Sindets Ekko” arrangeres en aften med maleren Ole Halskov, forfatteren Britta Helbek, musiker og sanger Carl Erik Lundgaard i medspil om maleri, digte, sang og musik. Pris: 75 kr. – 60 kr. for medlemmer af Vestjysk Kunstforening. Tilmelding senest 19. maj

6. og 7. juni
Janus Akademiet
Undervisning for voksne, der gerne vil videre med deres kunstneriske arbejde. Nærmere oplysninger ved henvendelse til Janus Bygningen.

20. juni -9. august
KS 15 – KUNSTNERNES SOMMERUDSTILLING 2015
43. censurerede udstilling i Tistrup
Censureret udstilling for maleri, grafik, skulptur, kunsthåndværk, foto og blandform. KS er en lands-dækkende censureret udstilling, som har eksisteret siden 1973 i Tistrup. Mange markante kunstnere har haft deres debut her. Årets censorer er Helle Hansen, Pontus Kjermann, Morten Schelde, Birgitte Thorlacius og Hanne Karin Jakobsen.
OBS: Særlige åbningstider under KS: Der er åbent alle ugens dage kl. 10-16. Onsdagene 1. 15. og 29. juli endvidere kl. 16-19.
Arrangeret af Kunstnernes Sommerudstilling

1. juli kl. 19-21
Artists Talk
Kunstnernes Sommerudstilling
Deltagende kunstneres kommentarer til egne værker og årets udstilling

15. juli kl. 19-21
Rundvisning
Kunstnernes Sommerudstilling

29. juli kl. 19-21
Artists Talk
Kunstnernes Sommerudstilling
Deltagende kunstneres kommentarer til egne værker og årets udstilling

16. august – 13. september
SMÅ OG MINDRE HELTE - BJØRN IGNATIUS ØCKENHOLT
For første gang i Janus Bygningens historie overlades alle udstillingsrummene til én kunstner. Bjørn Ignatius Øckenholt (født 1965) kalder sin total installation for ”et socialt fabulerende værk i filmisk indpakning.
Intentionen er at stille relativt skarpt på socialt udstødte og fokusere på en anden mulig virkelighed end den almindeligvis anerkendte, for der igennem uden brug af moralske løftede fingre, at åbne op for en eller flere forståelser for hvordan vi omgås virkeligheder og hverandre. Udstillingen er bygget op af bl.a. serier på mellem 20 og 80 værker pr. serie plus 4 strikkede telte og tilhørende videoskærme. Her ud over stemnings skabende røg/tåge maskiner og selvkomponeret underlægningsmusik”.

19. september – 18. oktober
VESTJYLLANDSUDSTILLINGEN 2015
Den regionale kunstnersammenslutnings 36. ophængning.
Faste medlemmer: Anette Bendixen, Jørgen Borg, Bibi Hansen, Jørn Houborg, Steen Kjær Jacobsen, Finn Hjortskov Jensen, Jens Chr. Jensen, Sophus Ejler Jepsen, Mette Joensen, Kirsten Winther Johannsen, Ole Holm Larsen, Søren Morns, Per J. K. Pedersen, Bjarke Regn Svendsen, Grethe Sørensen, Bente Thorsen, Jan Torstenson, Bjarne Winther Troelstrup, Søren Taaning og Ingrid Kathrine Villesen.
Arrangeret af Vestjyllandsudstillingen

4. oktober kl. 14
Søndagsrundvisning
Ved en af udstillerne

24. oktober – 29. november
EVA STEEN KRISTENSEN - EKSPERIMENTELLE SKULPTURER
Eva Steen Christensen er født i 1969. Hun er uddannet i England, men bor og arbejder i København. I hendes skulpturer sammenkobles hverdagens objekter med geometriske konstruktionsprincipper. Objekternes betydning og funktionalitet vrides ud af deres velkendte rammer, og mange visuelle overraskelser brænder sig fast.

HANS CHRISTIAN RYLANDER
Hans Christian Rylander er en af de store skikkelser i dansk kunst. Han er født i 1939 og er uddannet på Kunstakademiet i København 1965-69. I hans malerier og skulpturer er der forbindelse til både surrealisme og ekspressionisme, med både gru og stor skønhed. Han har i tidens løb haft flere separatudstillinger på museer i Provinsen, bl.a. i Randers og Vejle, og nu er det Vestjyllands Kunstmuseum, der har fornøjelsen. Udstillingen vil rumme en række store værker, hvoraf nogle er udlånt fra museer og samlinger.

5. december
JUL I JANUS.
Den årlige julemesse – julemarked til fordel for Janus Bygningen.

12. december - 17. januar 2016
BKF-Sydjylland
Medlemmer af Billedkunstnernes Forbund Sønderjylland-Vestjylland-Kolding udstiller.