image

JANUS BYGNINGEN 2014 - udstillinger og arrangementer

14. januar - 30.marts
Uanede muligheder. Oda Knudsen
Et møde med en kunstner (født 1938), som efter endt uddannelse som sygeplejerske fortsatte til Det Jyske Kunstakademi 1960-63. Hun modtog Statens Kunstfonds livsvarige ydelse fra 1998. Det drejer sig om et alsidigt, ekspressivt og engageret talent. Hun har bl.a. arbejdet med maleri, grafik, vævning, skulptur, glasmaleri og mosaik. Oda Knudsen er medlem af kunstnersammenslutningen Decembristerne, med hvem hun i 2013 udstillede på Thorvaldsens Museum. Hun har en lang række udstillinger og udsmykninger bag sig.
Vestjysk Kunstforening

14. januar -16. februar
Efter Surrealismen
Med mærkværdige drømme, syrede forestillinger og uheldsvangre forvrængninger åbner året med denne omfattende udstilling, som både byder på et gensyn med nogle af dansk surrealismes store pionerer og samtidig præsenterer en række værker af samtidskunstnere, der arbejder med det surreelle. Værkerne kredser om begreber som køn, seksualitet, begær, drøm, mareridt, og fremmedgørelse. Store temaer i menneskelivet, som de klassiske surrealister bragte ind i kunsten i 1920'erne og som mange danske kunstnere siden midten af 1960'erne igen har stillet nutidige og relevante spørgsmål til. Udstillingen er tilrettelagt af kunsthistoriker, mag.art. Anne Lie Stokbro og præsenterer følgende kunstnere: Vilhelm Bjerke Petersen, Harry Carlsson, Wilhelm Freddie, Rita Kernn-Larsen, Elsa Thoresen, Jørgen Boberg, Mogens Egil, Hans Henrik Lerfeldt, Thor Lindeneg, Anders Kirkegaard, Ole Vincent Larsen, Poul Anker Bech, Martin Bigum, Thomas Kluge, Kurt Tegtmeier, Rikke Benborg, David Dellagi, Jan Esmann, Julie Nord, Morten Schelde, Ole Tersløse og Kathrine Ærtebjerg.
OBS: Udvidede åbningstider under denne udstilling: Tirsdag-søndag kl. 10-16.
Vestjysk Kunstforening

23. januar kl. 19.
Generalforsamling Vestjysk Kunstforening

26. januar kl. 14.
Søndagsrundvisning
ved kunstnerisk leder Bjarke Regn Svendsen

12. februar kl. 19.30
Koncert med guitar solo
Koncert i tilknytning til udstillingen EFTER SURREALISMEN med guitaristen Mikkel Andersen
Komponistgruppen Snow Mask i samarbejde med Vestjysk Kunstforening

22.februar-30. marts
Karen Gabel Madsen
Karen Gabel Madsen (født 1961) er uddannet på Århus Kunstakademi 1985-88 og på Bezalel Academy of Art, Jerusalem, 1988. De senere år har været præget af hendes eminente arbejde med lysets tilstedeværelse i rummet, som hvide aftegninger på det oftest rå lærred. Mange billeder blander sig samtidig med hinanden i en kompleks verden af malerisk æstetik, sansning og stemninger. Arkitektur og natur i samspil eller modspil. Som kunsthistoriker Anne Lie Stokbro har formuleret det, en form for "billedkunstnerisk sampling, hvor beskuerens blik kan zappe mellem det nære og det fjerne". Karen Gabel Madsen er medlem af bl.a. Vrå-udstillingen og har mange væsentlige udstillinger bag sig. Udstillingen viser en række nye malerier.
Vestjysk Kunstforening

Alt er muligt. Ole Bach Sørensen
Ole Bach Sørensen (født 1940) er uddannet på Kunstakademiet i København 1962-69. Han startede inspireret af Cobras ekspressive maleri, men gik i slutningen af 60'erne over til hans karakteristiske forenklede, fabulerende billedsprog i klare farver og med skarpt optrukne figurer. I stigende grad med en naivistisk og satirisk tone. Han ser selv maleriet som en dynamisk proces, hvor udtryk og indhold ændrer sig i takt med det, som på et givet tidspunkt optager ham. Han har en mængde udstillinger og udsmykninger bag sig. Udstillingen vil indeholde et større antal malerier i forskellige størrelser. Her iblandt et centralt værk From Dawn To Dusk, en frise på 60 x 390 cm, som består af 26 mindre billedfelter, malet på hver sin måde.
Vestjysk Kunstforening

Afarternes Oprindelse. Nina Gøtsche og Asger Kristensen
Både Asger Kristensens (født 1951) og Ninna Gøtzsches (født 1979) keramiske værker har noget væsen-lignende over sig. De er som væsener fra andre verdener, men på samme tid alligevel velkendte. Der er referencer til former, gevækster og liv vi kender. Men resultatet er alligevel ikke helt som vi forventer det, det er afarter af det kendte. Med afarterne leder keramikerne ikke efter det skønne eller det absolutte - nærmere det skæve og uindskrænkede, for det er her, afarterne bliver spændende og får deres egen skønhed. Begge kunstnere har i tidens løb deltaget i en lang række udstillinger.
Vestjysk Kunstforening

Selvbillede
Elevudstilling fra BGK Esbjerg
Vestjysk Kunstforening

23. marts
Udflugt
Udflugt i egne biler til Kulturforum Würth i Kolding, Knud Nielsens galleri i Vindelev, Kongernes Jelling mm. Nærmere oplysninger på www.janusbygningen.dk
Vestjysk Kunstforening i samarbejde med Varde Kunstforening og Kunstforeningen for Oksbøl og Omegn.

27. marts kl. 19
Mikael Kvium. Mellem lidenskab og lidelse
Foredrag af kunsthistoriker Mette Kyhl. Vestjysk Kunstforening og Folkeuniversitetet

05. april - 18. maj
PT 14 - Påskeudstillingen i Tistrup
Aktuel samtidskunst
Jørgen Hansen, Nanna Riis Andersen, Gunhild Rudjord, Jørgen Carlo Larsen, Anne Lundén Jacoby, Anne Aarsland, Christian Achenbach og Tine Bay Lührssen.
En tilbagevendende udstilling med fokus på den aktuelle samtidskunst. Eksempelvis bidrager Nanna Riis Andersen med et installatorisk værk bestående af en serie skulpturer i bronze, en kunstnerisk folder samt tekst og tegning. Værket vil være en naturlig forlængelse af hendes kunstneriske praksis, der centrerer sig om det kropslige og det kirurgiske. Anne Lundén Jacobys stærkt personlige malerier peger på livsrejsen med døden midt i livet og de eksistentielle rum. Tine Bay Lührssen præsenterer en helt ny installation bestående af tegning, video og skulptur. Hun arbejder altid med henblik på et bestemt rum, med den tomme hvide væg som udgangspunkt. Denne er projektionsflade for behandlingen af spørgsmålet omkring det nære og det fjerne - det synlige og det usynlige. Gunhild Rudjord udstiller store krukker med både maleriske og skulpturelle værdier.
Vestjysk Kunstforening

05. april -18. maj
Otto Poulsen - en af Danmarks ægte naivister
Værker fra samlingen
Vestjyllands Kunstmuseum

23. april kl. 19
Smagsdommeraften
En aften med kunst og kulinariske nydelser. Fokus på kunstnerisk kvalitet og smagsprøver på mad og drikke.
Vestjysk Kunstforening og Janusforeningen

4. maj kl. 14
Søndagsrundvisning
ved billedkunstner Søren Taaning

14. juni -10. august
KS 14 - Kunstnernes Sommerudstilling 2014
42. censurerede udstilling i Tistrup
Censureret udstilling for maleri, grafik, skulptur, kunsthåndværk, foto og blandform. KS er en lands-dækkende censureret udstilling, som har eksisteret siden 1973 i Tistrup. Mange markante kunstnere har haft deres debut her. Årets censorer er Kristian Devantier, Astrid Kruse Jensen, Pontus Kjerrman, Morten Schelde, Helle Bovbjerg, Lisbeth Eugenie Christensen, Eva Steen Christensen.
Kunstnernes Sommerudstilling

Onsdag 25. juni kl. 19.00
Artist Talk - Kunstnernes Sommerudstilling
Deltagende kunstneres egne kommentarer til egne værker og årets udstilling.

Onsdag 2. juli kl. 19.00
Rundvisning Kunstnernes Sommerudstilling
Peter Haarby, Holstebro Kunstmuseum

Onsdag 16. juli kl. 19.00
Artist Talk - Kunstnernes Sommerudstilling
Deltagende kunstneres egne kommentarer til egne værker og årets udstilling.

Onsdag 30. juli kl. 19.00
Rundvisning Kunstnernes Sommerudstilling
Søren Taaning, Naturrum Skovsnogen, Kibæk.

16. august - 5.oktober
TRAVELLING
Bjarke Regn Svendsen i dialog med kunst og kunstnere
Udstillingsprojekt med og omkring Bjarke Regn Svendsen (født 1949), som ud over selv at være billedkunstner har været med fra starten i opbygningen af kunstlivet i Tistrup og i dag også fungerer som kunstnerisk leder af Janus Bygningen. Et rejsetema i tid og rum, på kryds og tværs. Nye og ældre malerier, fotos og videoer vises i samspil med værker fra Vestjyllands Kunstmuseums samling og i samspil med en række udvalgte kunstnere. Det drejer sig om følgende præsentationer: Malerier af Anette Harboe Flensburg. Mogens Gissel, Finn Heiberg, Leif Kath, Solveig Lohne og Allan Otte. Jette Vohlert har gennem en årrække udført en del kirkeudsmykninger, hvorfor hun ønsker at vise et mindre udvalg af skulpturer, som alle relaterer sig til kirken. Laila Westergaard udstiller granitarbejder til væg, gulv og rum. I afsnittet "Dialog med Akropolis" vises værker af Søren Elgaard og Karin Birgitte Lund.
Vestjyllands Kunstmuseum

Talentudstilling i Gallerigangen
Maya Stefanie gjorde sig fint bemærket på Kunstnernes Sommerudstilling 2013. Her får hun mulighed for at komme med en større ophængning.
Vestjysk Kunstforening

20. august kl. 19
Sommerforedrag. Rejser 1.
Jytte Keldborg: Danske kunstnere i Olevano Romano fra guldalderen til i dag.
Vestjyllands Kunstmuseum

24. august kl. 14
Søndagsrundvisning
Ved kunstnerisk leder Bjarke Regn Svendsen

4. - 7. september
Janus Festival 2014
5 folkelige dage med amatørudstilling, undervisning mm. i den tilstødende minihal.
Endvidere rundvisninger, tombola, spisemuligheder mm.
Vedr. deltagelse og øvrige oplysninger: Se www.janusbygningen.dk
Janusforeningen

5. september kl. 14
Rundvisning i Janus Bygningen
Ved kunstnerisk leder Bjarke Regn Svendsen

10. september kl. 19
Sommerforedrag. Rejser 2.
Anne Klara Bom: H.C. Andersen - en glokal rejsende
Vestjyllands Kunstmuseum

2. oktober kl. 19
Formidlende omstændigheder
Foredrag af TV-vært og meget mere Adrian Lloyd Hughes
Vestjysk Kunstforening i samarbejde med Varde Kunstforening og Folkeuniversitetet

11. oktober - 16. november
VESTJYLLANDSUDSTILLINGEN 2014
Den regionale kunstnersammenslutnings 35. ophængning.
Faste medlemmer: Anette Bendixen, Jørgen Borg, Bibi Hansen, Jørn Houborg, Steen Kjær Jacobsen, Finn Hjortskov Jensen, Jens Chr. Jensen, Sophus Ejler Jepsen, Mette Joensen, Kirsten Winther Johannsen, Ole Holm Larsen, Søren Morns, Per J. K. Pedersen, Bjarke Regn Svendsen, Grethe Sørensen, Bente Thorsen, Jan Torstenson, Bjarne Winther Troelstrup, Søren Taaning og Ingrid Kathrine Villesen.
Vestjyllandsudstillingen

26. oktober kl. 14
Søndagsrundvisning
Ved maleren Jørn Houborg

5. november kl. 19
Om mine værker
Foredrag af billedkunstner Gitte Villesen
Vestjyllandsudstillingen

22. november
Jul i Janus
Julemarked til fordel for Janus Bygningen og Vestjysk Kunstforening. Samtidig udstilles elevværker fra
Varde Kommunes Kunst Rygsæk.

26. november - 7.december
Skoleprojekt
Med udgangspunkt i værker fra Vestjyllands Kunstmuseum laver elever fra Varde billed- og musikskole en tolkning af værkerne, som derefter bliver sammensat til en illustreret koncert med indslag af dramatisk art. Nærmere oplysninger på www.janusbygningen.dk i løbet af foråret.
Janusforeningen

10. - 31. december
Kunstjulestue
Blandet udstilling
Vestjysk Kunstforening

- - -

2014 afsluttede udstillinger og arrangementer