image

image image

Fernisering lørdag den 23. januar 2016 kl. 14

Anna Klindt Sørensen (1899-1985)

Stor retrospektiv udstilling med den vitale og fornemme malers efterladte malerier, tegninger og grafik, som viser det særegne både det sprælske og det koloristisk forfinede. Anna Klindt Sørensen blev en de helt store kvindelige pionerer i det 20. århundredes danske kunst.

Udstillingen åbnes af kunsthistoriker og sekretær for Anna Klindt Sørensens Fond, Troels Andersen. Han fortæller bl.a. følgende om kunstneren:

”Hun var født på en stor gård i nærheden af Ry, men søgte snart ind på Kunstakademiet i København. Her tog hun del i det elevoprør, der fulgte i forbindelse med besættelsen af professoraterne i malerkunst i 1920. Hun forlod akademiet for bestandig, men opgav ikke maleriet og drog i december 1922 til Paris for at uddanne sig. I 1925 var hun - ligesom Francisca Clausen - en kort tid elev hos Fernand Leger, men måtte bryde op og vende hjem, da hendes far døde. I 1926 vendte hun tilbage til Paris, lejede et lille atelier og arbejdede mest på egen hånd med maleriet. Hun arbejdede langsomt, med opstillinger, udsigter fra ateliervinduet eller portrætter, der blev brudt op i facetter under inspiration fra kubismen. Først i trediverne spidsede den økonomiske krise til i Europa, og hun vendte tilbage til Danmark.

Hun udstillede første gang i Danmark på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1928.

Omkring 1940 flyttede Anna Klindt Sørensen til København, hvor hun begyndte at arbejde på Grafisk Skole på Kunstakademiet og gjorde de første forsøg med litografi og radering der skulle blive indledningen til et frodigt grafisk livsværk. Holger J. Jensen, den daglige leder af Grafisk Skole, var, ligesom en af hendes venner fra de første år i Paris, maleren Kay Christensen, medlem af ”Decembristerne”. I 1942 blev Anna Klindt Sørensen, sikkert med støtte fra de to, optaget i sammenslutningen.

Under krigen malede hun i sommermånederne landskaber rundt om i Danmark. Dertil kom portrætter, ofte med humor og hvor hun frigør farven i en levende, spontan penselskrift. Senere gik rejserne sydpå til stærkere farver og lys.”

Udstillingen indeholder også eksempler fra hendes utallige skitsebøger.

Fernisering lørdag 23. januar kl. 14-16.
Åbningstale ved kunsthistoriker Troels Andersen.

Rundvisning 31. januar kl. 14.
ved kunsthistoriker Dorte Kirkeby Andersen.

Foredrag 23. februar kl. 19
”Anna Klindt Sørensen og Francisca Clausen”
ved kunsthistoriker Troels Andersen.

image