image

image image image image image

Afskedsreception

Vores kunstneriske leder Bjarke Regn Svendsen har ønsket at gå på pension. Derfor inviterer vi til afskedsreception.

Læs mere ...

Ny leder af Janus Bygningen

Den 30 årige kunsthistoriker Maja Zacho bliver ny leder af Janus Bygningen - Vestjyllands Kunstmuseum.

Læs mere ...


Udsigter og lerets muligheder

Janus Bygningen åbner efterårssæsonen med 2 stærke særudstillinger, som giver et sjældent indblik i kunstnerens arbejdsproces. Og så er der også en hilsen til postvæsenet.

12. august - 1. oktober

UDSIGT OVER ET OMRÅDE

SØREN MARTINSEN - mindre formater

På denne udstilling vises en ny side af den markante billedkunstner Søren Martinsens (f. 1966) arbejde. På en lang hylde, som går rundt i rummene langs væggene, udfoldes et univers af mindre formater end de monumentale landskabsmalerier, han ellers plejer at arbejde med. Disse mindre værker kontrasteres dog af enkelte store værker, bl.a. en ny serie lysende malerier der tilføjer maleriet en helt ny dimension. Udstillingen viser en stor mængde motiver, idéer og teknikker, og publikum får mulighed for at gå på opdagelse i en længere pågående refleksion om hvilke motiver, der er relevante, inspirerende og mulige at lave for en kunstner, som ønsker at billederne samtidig har en relevans for publikum og samfundet som sådan.

Martinsen står for en fornyelse af landskabsmaleriet, som i den aktuelle udstilling vil blive udfordret og udfoldet i flere vinkler end det traditionelle "udsigt over et område" - både spiritualitet, overvågning, moderne landbrug, psykologi og utopi bliver dele af et meget større landskab, hvor mange vinkler på temaerne får lov at vise sig. F.eks. er en større serie af de nye værker blevet til ved at benytte satellitfotografi til at kortlægge vor tids, efter kunstnerens opfattelse ekstremt industrialiserede og forurenende landbrugs gennemgribende transformation af Jordens overflade til et mønster af geometriske firkanter, cirkler og streger. Hertil kommer en serie billeder, der er inspireret af New Age bevægelsens spirituelle, særegne æstetiske univers. Nyt for de fleste vil også være den side af Martinsens arbejde, som består af rent grafiske værker, både tegninger, monotypier, linoleumstryk og print.

Støttet af Statens Kunstfond

KÆRLIGHED TIL LERET

Der er noget magisk og samtidig utrolig jordbundet over en klump ler. På udstillingen ”Kærlighed til Leret” ses fascinationen af materialet tydeligt på de udstillede værker. Ler kan bruges meget forskelligt. Det spænder fra performance til funktionelle værker. Fælles er kærligheden til materialet.

Duoen Claydies har lavet en ny serie til udstillingen, der hedder De Uduelige. Her leger de med fascinationen af funktion. Kopperne har hank på toppen, kanden hælder ind i sig selv og låget vender på hovedet. Men de Uduelige kan bruges alligevel. Mette Maya Gregersen viser egne værker, men har også inviteret sit ler-band, Dirty Go Clay Band med på udstillingen, og de viser værker, de har lavet i fællesskab. Mest overraskende er nok Christin Johanssons bidrag, som ikke er keramiske objekter, men et rum opbygget af snore, ler og andre materialer. Hun arbejder med kropslige sansninger, og bruger leret som en måde at møde mennesker på. Til ferniseringen laver hun en performance i sit værk, og udstillingen igennem kan man se videoer med keramiske ceremonier hun har udført.

Tilbage i 2013, interviewede kurator og keramiker Ninna Gøtzsche de udstillende keramikere, om deres tanker om det at arbejde med ler. Det blev til en række tankevækkende artikler, som præsenteres sammen med nye kan ses sammen med nye opfølgende interviews. Ninna Gøtzsche udstiller også selv, og viser nye væg-relieffer i porcelæn og et samarbejdsprojekt i form af en bordopdækning med vilde mønstre, lavet sammen med Dorte Kristoffersen.

Støttet af Statens Kunstfond

UDSIGT TIL POSTHUS

Tøns B. Nielsens ’Posthusbilleder’ var fyldt med humor og billedfantasi og kan nu opleves som en kærlig hilsen til det i dag jo noget skrantende postvæsen.

Tøns B. Nielsen (1931-2009)udførte i 1984 en større udsmykning til det daværende Esbjerg Posthus. En lang serie af legende og underfundige billeder med posthuset som det gennemgående motiv. De udstillede værker er fra Vestjyllands Kunstmuseums Samling, som i dag råder over de fleste værker fra udsmykningen.

Fernisering med performance

Lørdag den 12. august kl. 14

Velkomst ved kunstnerisk leder Bjarke Regn Svendsen.
Åbningstale ved Janusforeningens formand Bent Peter Larsen.
Performance ved Christin Johansson.

Arrangementer med tilknytning til udstillingerne:

Søndag den 27. august kl. 14
Artists Talk om udstillingen UDSIGT OVER ET OMRÅDE ved Søren Martinsen.

Søndag den 17. september kl. 14
Artists Talk om udstillingen KÆRLIGHED TIL LERET ved Ninna Gøtzche.